PDA

View Full Version : problem z natem ( restrykcyjny )



Lucasyno91
03-08-2017, 12:22 PM
Witam, problem polega na tym że kupiłem Ghost Recon i nie mogę połączyć sie z kolegą w sieci żeby stworzyć grupe i razem pograć. Wyświetla mi komunikat że moj NAT jest restrykcyjny... Porty w routerze mam odblokowane ( porty ktore trzeba bylo odblokowac do gry znalazlem na supporcie Ubisoftu ) , moje IP jest publiczne, z routera DHCP daje adres do konsoli w ktorej adres ip mam ustawiony na sztywno... UpNp wlaczone, DMZ przypisany do adresu konsoli... Adres ip konsoli zarezerwowany w routerze tylko dla MACu konsoli... Pomimo tych ustawien moj NAT jest wciąż restrykcyjny... Proszę o jakies porady i pomoc... Ten samo problem mialem z FIFA 2017 lecz wystarczyly te ustawienia o ktorych wyzej napisalem zebym mogl polaczyc sie z kolega i zagrac z nim mecz

UBI-Zuzu
03-08-2017, 12:46 PM
Cześć Lucasyno91,

Jeśli zastosowałeś się do kroków wymienionych w tym artykule (https://support.ubi.com/pl-PL/faqs/000025878/PROBLEMY-Z-PO%C5%81%C4%84CZENIEM-INTERNETOWYM-W-GRZE-Ghost-Recon-Wildlands-NA-KOMPUTERZE-PC/), i nie pomogły one, skonsultuj się w tej sprawie z naszym wsparciem technicznym (https://support.ubi.com/pl-PL). Nasi konsultanci udzielą Ci pomocy w tej sprawie.

Zuzu

Lucasyno91
03-08-2017, 01:03 PM
Ten artykuł dotyczy PCtów a ja pisałem że mój problem wystepuje na konsoli... Po za tym podobny artykuł juz czytałem dla ps4 na Waszej stronie lecz po wykonaniu tamtejszych kroków problem pozostaje bez zmian...

UBI-Zuzu
03-08-2017, 05:52 PM
Przepraszam, mój błąd. Artykuły do konsol można znaleźć tutaj (https://support.ubi.com/pl-PL/faqs/000025880/PROBLEMY-Z-PO%C5%81%C4%84CZENIEM-INTERNETOWYM-W-GRZE-Ghost-Recon-Wildlands-PS4/)i tutaj (https://support.ubi.com/pl-PL/faqs/000025879/PROBLEMY-Z-PO%C5%81%C4%84CZENIEM-INTERNETOWYM-W-GRZE-Ghost-Recon-Wildlands-Xbox-One/) Mówisz, że już się z nimi zapoznałeś, dlatego też będę doradzać kontakt ze wsparciem technicznym (https://support.ubi.com/pl-PL).

Zuzu

Lucasyno91
03-09-2017, 09:09 PM
Witam, dziś rozwiązałem ten problem :) po wnikliwym zapoznaniu się z forami na temat IP publicznego i WAN okazało się że miałem u dostawcy zdefiniowany adres MAC modemu a nie adres MAC WANa routera ! Dzisiaj zmieniłem MACi i śmiga :) NAT jest otwarty :)