PDA

View Full Version : Problem z wczytaniem profilu gry ;/



Polish_Loda
08-30-2017, 03:20 PM
Witam,

Mam problem od momentu odinstalowania TestServer RB6 (musiałem bo brakowało miejsca na dysku ale ani razu w to nie grałem) pojawił się problem.
Za każdym razem podczas uruchomienia gry widnieje napis " Nie powiodło się wczytanie profilu użytkownika"
Nawet jak tam wejdę, zmienię coś u operatorów, zagram a potem wyłączę grę to przy ponownym uruchomieniu dalej jest ten napis a zmiany u operatorów nie zapisały się i tak w kółko... :/
Próbowałem już robić rozwiązanie które było poruszone wcześniej na forum mianowicie:
http://forums-pl.ubi.com/showthread.php/391-Wczytywanie-profilu-nie-powiod%C5%82o-si%C4%99-Forums

Ale też nie pomogło.

W ustawieniach wszytko jest zaznaczone ale mam wrażenie że nie łączy się z could..

Pomocy bo gra zmieniła się w męczarnie ;/

Ubi-Lilpwnd
08-30-2017, 03:33 PM
Witam,

Niestety obejście, które znalazłeś na naszym forum nie podziałało, niestety również nie mam na to rozwiązania.
Pierwszy raz widzę taki problem...
Rozumiem, że logujesz sie na normalny serwer i otrzymujesz ten błąd?
Najlepszym wyjściem tutaj byłoby skontaktowanie się z naszą obsługą techniczną, ponieważ możliwe, że spotkali oni się już tym problemem.
Możesz napisać do nich na https://support.ubi.com/pl-PL/ lub pod skontaktować się pod numerem telefonu: 22 306 00 63.

Bardzo mi przykto, że nie jestem w stanie pomóc :(

Polish_Loda
08-30-2017, 03:38 PM
Nie tyle loguję się ale podczas uruchamiana gry po animacjach Nvidi i RB6 wyskakuje mi ten komunikat. A na dodatek wszystkie operacje które przeszedłem są zupełnie puste i do ponownego przejścia. Nie wspomnę też o tym że za każdym uruchomieniem gry pojawia sie film instruktażowy.

Ubi-Lilpwnd
08-30-2017, 03:54 PM
I ten problem się pojawia przy uruchomieniu normalnej wersji gry, nie przy TTS?

Polish_Loda
08-30-2017, 04:06 PM
Tak przy normalnej wersji gry. Skontaktowałem się telefonicznie ze wsparciem i polecono mi wygenerować zgłoszenie bo nie mieli wcześniej takiego problemu.
Ja spróbuję zainstalować na nowo TTS oraz przeinstalować Uplay.

Ubi-Lilpwnd
08-30-2017, 04:07 PM
Mam nadzieję, że znajdą rozwiązanie! Daj mi znać tak czy inaczej czy wszystko wróci do normy :)