PDA

View Full Version : Voice Chat Record Level - resetuje się do 0. Cicho mnie słychać.



EFG-Wenex
05-24-2016, 08:30 PM
Hej.

Tak jak w temacie. Opcja Voice Chat Record Level resetuje się do 0 za każdym razem kiedy ustawie jakąkolwiek liczbę. Akceptuje, wychodzę, wchodzę ponownie i stoi na zerze... przez tą opcje, członkowie z drużyny prawie w ogóle mnie nie słyszą.

Już próbowałem wszystkiego, zainstalowałem grę od nowa, wyłączyłem opcje exclusive mikrofonu i dźwięku. Nawet w ustawieniach Uplay dałem mikrofon na 200%, gdzie przedtem było 100%. Nic nie pomogło, nadal mnie w grze cicho słychać, a koledzy z drużyny tylko pytają co ja tam paple pod nosem. Zaczyna mnie to powoli denerwować, że w grze w której komunikacja to postawa, ja nie mogę się komunikować z powodu takiego żałosnego błędu gry. :mad:

Tak wygląda menu opcji przed i po zaakceptowaniu 100% na opcji Voice Chat Record Level. Nic się nie zmienia.
http://screenshooter.net/102801332/lryhmmn

UBI-Zuzu
05-25-2016, 04:11 PM
Cześć EFG-Wenex ,
Jeżeli ten suwak schodzi do zera, to możliwe jest, że masz jakieś zakłócenia, które wyciszają ten suwak automatycznie. Spróbuj sprawdzić ustawienia mikrofonu, ustawić w mikserze audio systemu odpowiedni poziom jaki chcesz mieć, uruchomom grę jako admin, ustaw jeszcze raz dźwięk i powinno działać.
Daj znać, jak to będzie wyglądać u Ciebie ;)

Zuzu

EFG-Wenex
05-25-2016, 05:07 PM
Cześć EFG-Wenex ,
Jeżeli ten suwak schodzi do zera, to możliwe jest, że masz jakieś zakłócenia, które wyciszają ten suwak automatycznie. Spróbuj sprawdzić ustawienia mikrofonu, ustawić w mikserze audio systemu odpowiedni poziom jaki chcesz mieć, uruchomom grę jako admin, ustaw jeszcze raz dźwięk i powinno działać.
Daj znać, jak to będzie wyglądać u Ciebie ;)

Zuzu

Nie pomaga. Uruchomiłem jako administrator, grzebałem w opcjach... wszystkiego już spróbowałem. Wszystko jest na 100% na mikrofonie przed i po włączeniu gry.

EDIT: Czyli to na tyle? Mój problem nadal nie jest rozwiązany.

A support Ubisoftu nie odpisuje na moje tickety. Nie żebym był zdziwiony, spodziewałem się takiej pomocy lub jej brak żeby być dosłowny.

Devannn
05-29-2016, 07:50 PM
Mi również nikt nie odpisuje ani tutaj, ani z supportu, więc przynajmniej ja sam spróbuję pomóc. Przed chwilą miałem dokładnie taki sam problem - co bym nie zrobił, wskaźnik spadał do 0 za każdym razem. Ale udało mi się znaleźć rozwiązanie, kiedy dołączyłem do gry. Konkretniej - nie miałem pokazanej ikonki słuchawek obok mojego nicku w czasie matchmakingu. Czyli wyglądało jakbym w ogóle nie miał podłączonego mikrofonu pomimo tego, że jego kontrolka wyraźnie mnie informowała, że wszystko jest w porządku. Pomimo tego odłączyłem mikrofon od komputera i podłączyłem jeszcze raz - ikonka pojawiła się, a "poziom nagrywania czatu głosowego" automatycznie skoczył do 100 i dalej wszystko było w porządku.

Mam nadzieję, że u Ciebie jest to dokładnie ten sam problem i moje rozwiązanie pomoże.
Pozdrawiam i mam nadzieję, że już więcej nie będę musiał odpowiadać w tematach ZAMIAST Ubisoftu

UBI-Zuzu
05-30-2016, 09:10 AM
@EFG-Wenex,

przepraszam za zwłokę z odpowiedzią. Jeśli problem nadal ma miejsce i zgłosiłeś sprawę naszemu wsparciu technicznemu, podaj mi proszę numer zgłoszenia, zobaczę, co da się zrobić ;)

@Devannn, dziękuję Ci za zaproponowanie rozwiązania! Dobrze wiedzieć, że taka operacja może pomóc na podobny problem.

Zuzu

DouG_Peacemaker
10-29-2016, 10:57 AM
U mnie rowniez problem wystepuje i oczywiscie nic nie daje wypiecie i wpiecie mikrofonu. Jak zdazylem sie dowiedziec problem powoduje opis zawierajacy polskie znaki pod uzywanym mikrofonem. Jak go zmienic?

PTG_Michaelz
10-29-2016, 06:52 PM
próbowałem z tymi znakami i nic nie pomogło.

Z mikrofonem problemu nie ma bo na TS i w innych grach działa bez problemu. W ustawieniach aplikacji uplay też wykrywa. To z grą jest coś nie tak i nic dziwnego bo w the division też mikrofon szwankuje większości ludzi.
Kiedy będzie na to fix?

UBI-Zuzu
10-31-2016, 02:03 PM
Obejście ze zmianą języka mikrofonu faktycznie działa dla części graczy,

Można je wykonać następująco:
-Udaj się do panelu kontrolnego systemu Windows
-Nastepnie wybierz "drukarki i urządzenia"
- Kliknij prawym przyciskiem myszy na mikrofon i wybierz "właściwości".
- Zmień polską nazwę mikrofonu na dowolną angielską (na przykład "Microphone", "Mic")
- Następnie udaj się do ustawień Uplay i upewnij się, że wybrałeś właściwe urządzenie (to, którego nazwę właśnie zmieniłeś)
- Wejdź do ustawień gry i dostosuj opcje do Twoich potrzeb,

Jeśli powyższe obejście nie pomogło, można spróbować jeszcze następujących czynności:
- Upewnij się, że w Uplay został wybrany właściwy mikrofon.
- w Ustawieniach gry ustaw głośność mikrofonu na 100. upewnij się, że zmiany zostają zaimplementowane.
- Nie wchodź do ustawień ponownie - rozpocznij grę i sprawdź w lobby, czy inni gracze Cię słyszą.
- Jeśli gracze Cię nie słyszą, wróć do ustawień i upewnij się, że poziom głośności mikrofonu ustawiony jest na 100.

Mam nadzieję, że to pomoże!

Zuzu

Komandos.619
11-20-2016, 08:48 PM
mi dopiero pomogl reinstal systemu dziekuje UBISOFT za tak piekne rozwiazanie :)

kristof080
12-01-2016, 05:57 AM
Dla wswzystkich ktorzy maja problem z mikrofonem. Ja sie meczylem z miesiac. Na nastepny raz musicie odinstalowac wszystkie skladniki mikrofonu, czyli: kontrolery dzwieku, wideo i gier, urzadzenia do obrazowania, wyjscia i wejscia audio. Po tym instalujecie na nowo. Mam nadzieje ze to komus pomoze.

BarthezzVTi
12-02-2016, 07:08 PM
Potwierdzam!!!
Sposób działa :D
Dzięki Kolego!!!

UBI-Zuzu
12-05-2016, 12:55 PM
Dziękuję za zaproponowane rozwiązanie, kristof080!

Zuzu

MBeOeR
12-15-2016, 11:47 PM
Witam! U mnie jest to samo, pasek głośności wraca do 0 po każdym wyjściu z opcji. W grze na tabeli nie widać ikony słuchawek mimo że wszystko jest sprawne. W innych grach mikrofon śmiga, słuchawki też mimo, że słuchawki posiadają swój mikrofon, a używam oddzielnego na statywie. Wcześniej już raz miałem ten problem i rozwiązał się sam po dość szybkiej aktualizacji która została wypuszczona. Teraz od operacji Red Crow problem powstał na nowo, sam z siebie. Chyba zrobiłem wszystko oprócz formatowania całego systemu, którego za pewne nie zrobię, bez przesady...
O dziwo, na Uplay gdy rzekomy Voice Chat jest włączony to działa, ale tylko w kliencie, w grze nadal nic.
Od 5.12 czekam na odpowiedź supportu i chyba się nie doczekam (problem z FPS został rozwiązany z pomocą supportu dość szybko, dzięki :)).
Fakt tego błędu jest irytujący w grach rankingowych które czasem gram sam, lub z mniejszą drużyną, tym bardziej że nic nie było ruszane, a sam problem powstał samoistnie.
Jakaś konkretna rada może pomóc? Zmiana nazwy, reinstall, przepinanie, sterowników mikrofon nie posiada, gdzie nie sprawdzę to hula, błąd tylko w R6.

Z góry dzięki za pomoc.

TeamC_Vaginov
01-01-2017, 10:14 AM
Witam, chciałbym powiadomić, iż ze znajomym mieliśmy ostatnio problem z mikrofonem w grze, który nie działał. Przy reinstalacji gry znaleźliśmy prawdopodobnie przyczynę a jest nią... "pobranie gry z uplayu". Sprawdzałem to kilka razy. Pobierałem z uplaya gre, potem odinstalowywalem i instalowalem z plyty. Sprawdzalem wszystko w grze i za kazdym razem kiedy pobralem z uplaya to nie miałem mikrofonu. Mój znajomy też sprawdzał i ma to samo.

UBI-Zuzu
01-02-2017, 05:03 PM
Dziękuję za zaproponowane obejście @Vaginov.EZ!