PDA

View Full Version : Logowanie do uplay - nie pamięta danych.



cropky
09-11-2016, 05:18 PM
Czemu muszę codziennie wpisywać dane logowania, a nie pamięta tego mimo zaznaczenia odpowiedniej opcji? Przeinstalowanie uplay nic nie dało.

unk4ss
09-11-2016, 06:12 PM
Ja zadałem to samo pytanie 28.02 ( http://forums-pl.ubi.com/showthread.php/241-uplay-2-konta-amp-uplay-znikaj%C4%85ce-ustawienia ) i do dziś nie mam odpowiedzi :P A właściwie mam taką:"w obu tych przypadkach prosimy o kontakt z naszym wsparciem technicznym, które udzieli Ci pomocy w tych kwestiach.
Można się z nimi skontaktować na tej stronie lub pod numerem: 22 306 00 63."

A teraz do rzeczy. Włącz Uplaya, poustawiaj sobie wszystko jak trzeba, zatwierdź. Wyszukaj sobie settings.yml (powinien być w jakiejś takiej lokalizacji: C:\Users\NAZWA\AppData\Local\Ubisoft Game Launcher) kliknij prawym, właściwości i zaznacz flagę "tylko do odczytu".

U mnie pomogło. Daj znać czy Tobie też dało radę.

cropky
09-13-2016, 06:50 AM
Niestety, nie pomogło.


EDYTUJĘ!

CZY DOCZEKAM SIĘ POMOCY W TEJ SPRAWIE?

UBI-Zuzu
09-13-2016, 09:57 AM
Cześć cropky,

próbowałeś może uruchomienia klienta jako administrator?

Zuzu

cropky
09-13-2016, 11:30 AM
Tak, próbowałem. A teraz co dziwne okazuje się, że mam 2 różne uplay. Jeden startuje z R6Siege i tam brakuje U30 i SKLEP

http://t8.pixhost.org/thumbs/271/34362255_ashampoo_snap_2016-09-13_12h27m22s_003_.png (http://www.pixhost.org/show/271/34362255_ashampoo_snap_2016-09-13_12h27m22s_003_.png)

a drugi uruchomiony z normalnego skrótu jest pełny

http://t8.pixhost.org/thumbs/271/34362256_ashampoo_snap_2016-09-13_12h27m57s_004_.png (http://www.pixhost.org/show/271/34362256_ashampoo_snap_2016-09-13_12h27m57s_004_.png)

Jeżeli uruchamiam grę ze skrótu to zawsze jest uplay ten okrojony.

UBI-Zuzu
09-13-2016, 11:39 AM
Wygląda na to, że po odpaleniu klienta Uplay ze skrótu Twój klient jest w trybie offline, dlatego opcje są okrojone.

Czy sytuacja z niezapamiętywaniem hasła ma miejsce, jeśli uruchamiasz klient Uplay najpierw, nie ze skrótu gry?

Zuzu

cropky
09-13-2016, 01:30 PM
Tak. Wtedy muszę logować się dwa razy.
Na pełnej wersji i tej okrojonej.
Dziś odpaliłem jako admin pełną wersję. Jutro się okaże czy to coś dało.

UBI-Zuzu
09-13-2016, 01:48 PM
Dobrze, daj mi znać proszę, jak to będzie jutro wyglądało.

Zuzu

cropky
09-13-2016, 08:50 PM
No niestety. Nawet dziś (a zwykle pamiętało 1 dzień) musiałem logować się ponownie. Gra uruchomiona ponownie ze skrótu na pulpicie. A tu ustawienia jakie mam:

http://t8.pixhost.org/thumbs/278/34369603_ashampoo_snap_2016-09-13_21h46m37s_002_.png (http://www.pixhost.org/show/278/34369603_ashampoo_snap_2016-09-13_21h46m37s_002_.png)

http://t8.pixhost.org/thumbs/278/34369605_ashampoo_snap_2016-09-13_21h47m08s_003_.png (http://www.pixhost.org/show/278/34369605_ashampoo_snap_2016-09-13_21h47m08s_003_.png)

Jak widać wersja uplay "okrojona", ale stan online.


Czy to może mieć znaczenie, że gra była zakupiona na STEAM?

UBI-Zuzu
09-14-2016, 11:13 AM
Dosyć nietypowa sytuacja. Polecam skontaktowanie się z naszym wsparciem technicznym (https://support.ubi.com/pl-PL), nasi konsultanci przyjrzą się bliżej tej sytuacji.

Zuzu

cropky
09-30-2016, 08:58 AM
Cóż... Kontakt jak zwykle. Zero reakcji.

Numer referencyjny
03629185
Data otwarcia
16/09/2016 @ 09:00

UBI-Zuzu
09-30-2016, 12:00 PM
Poprosiłam wsparcie o zajęcie się Twoją sprawą, odpowiedź wkrótce powinna nadejść.
Przepraszam za zwłokę.

Zuzu

R69.SAIBOT
09-30-2016, 02:05 PM
Nieaktualne

unk4ss
09-30-2016, 06:12 PM
Nieaktualne

Nieaktualne bo fora pomyliłeś czy nieaktualne, bo zmieniłeś nick i znalazłeś rozwiązanie ? W tym drugim przypadku może podziel się rozwiązaniem ? Przyda się innym.

cropky
09-30-2016, 10:57 PM
Nieaktualne bo fora pomyliłeś czy nieaktualne, bo zmieniłeś nick i znalazłeś rozwiązanie ? W tym drugim przypadku może podziel się rozwiązaniem ? Przyda się innym.

Jeżeli miałeś na myśli mnie to informuję, że mam tylko to konto i dalej czekam na pomoc. Już mnie zalewa...

Odinstalowałem uplay, myśląc, że może gdzies mam dwie instalacje, ale to jednak nie to:

http://t8.pixhost.org/thumbs/461/34568363_ashampoo_snap_2016-10-01_14h57m18s_001_game.png (http://www.pixhost.org/show/461/34568363_ashampoo_snap_2016-10-01_14h57m18s_001_game.png)

EDIT 1: Dear UBI-Zuzu.

Wiem, wiem... Post pod postem. Sorki, ale inaczej nie będzie wiadomo, że coś dodałem. Poza tym 6 dni pomiędzy postami to chyba wystarczający czas, aby dopisać coś nowego.
A teraz konkrety.

CZY W POLSKIM SUPPORCIE MACIE ZATRUDNIONYCH LUDZI? Chodzi mi o to czy oni dostają za to pieniądze? Jeżeli tak to... szkoda kasy na ich opłacanie. Proszę nie usuwać tego co teraz zacytuję - mam do tego prawo (nie ujawniam żadnych danych osoby, która ze mną pisała). A to tylko pokazuje jak niekompetentni są wasi ludzie.


"
support(?)
Śr, 5 paź 2016 15:21 CET
Dodatkowo może Pan uruchomić wyszukiwanie w systemie Windows i sprawdzić czy faktycznie, na Pana komputerze nie znajdują się dwa różne pliki Uplay.exe co mogłoby świadczyć o podwójnej instalacji klienta Uplay PC."


"cropky
So, 1 paź 2016 16:01 CET

Odinstalowałem Uplay bo myślałem, że może gdzieś mam dwie instalacje, jednak to nie to http://www.pixhost.org/show/461/34568363_ashampoo_snap_2016-10-01_14h57m18s_001_game.png Dalej nie wiem dlaczego gdy uruchamiam grę ze skrótu mam jakiś okrojony uplay...
"

"
support(?)
Śr, 5 paź 2016 15:21 CET
widzę że gra jest w wersji na platformę Steam"


"
cropky
Pt, 16 wrz 2016 09:00 CET
[...]
Czy to może mieć znaczenie, że gra była zakupiona na STEAM?
"

Brawo. Widzę, że wracamy do punktu wyjścia. O wszystkim o czym PAN napisał informowałem już wcześniej. Problem nadal nie jest rozwiązany. W dalszym ciągu nie pamięta danych logowania uplay, w dalszym ciągu wersja uplay uruchamiana wraz z grą jest jakaś okrojona. W dalszym ciągu muszę NAJPIERW uruchomić uplay i dopiero uruchamiać grę ze skrótu. Co więcej.
TERAZ PROSZĘ SIĘ SKUPIĆ BO TO JEST COŚ NOWEGO!

Jeżeli uruchomię grę ze skrótu i zaloguję się na ten okrojony uplay to wtedy NIE ZALICZA wyzwań Ubisoft Club w grze.

Kolejną odpowiedź już przewiduję...
Czy Ubisoft ma coś takiego jak możliwość zgłoszenia NIEKOMPETENCJI swoich pracowników? Jak długo jeszcze do ciężkiej choroby będę czekał na rozwiązanie tego problemu? Wiem, że to nie jest tylko mój problem.



PS.
EDYTUJĘ:
Czy naprawdę tak ciężko jest wysłać mi skrypt, który włączy debugowanie waszego klienta, stworzy odpowiedni plik z danymi i wyśle go do was? Czy to przekracza możliwości waszych programistów?

UBI-Zuzu
10-07-2016, 02:25 PM
Przykro mi słyszeć o Twojej opinii cropky, rozumiem jednak Twoją frustrację i przykro mi, że sprawa nie została rozwiązana tak sprawie, jakbyś sobie tego życzył.

Niestety sama w sprawie samego problemu nie jestem w stanie poradzić nic poza tym, o czym była wcześniej w wątku.

Poproszę naszych konsultantów o pilne udzielenie Ci odpowiedzi.

Zuzu

cropky
10-08-2016, 11:53 AM
Zrzut jaki uplay jest uruchamiany ze skrótu gry:
http://t8.pixhost.org/thumbs/512/34655186_ashampoo_snap_2016-10-08_12h46m28s_001_.png (http://www.pixhost.org/show/512/34655186_ashampoo_snap_2016-10-08_12h46m28s_001_.png)

i jaki gdy uruchamiam samego uplay
http://t8.pixhost.org/thumbs/512/34655187_ashampoo_snap_2016-10-08_12h47m17s_002_.png (http://www.pixhost.org/show/512/34655187_ashampoo_snap_2016-10-08_12h47m17s_002_.png)

Jak widać uruchamiany jest dokładnie ten sam plik, z tej samej lokalizacji. Zapewne chodzi o jakiś dodatkowy parametr, którego nie ma gdy gra jest zakupiona na STEAM i jest uruchamiana poprzez swój skrót. Może ktoś z użytkowników forum wie OCB i jak to poprawić?

Proszę zapytać kolegów co z tym zgłoszeniem. Od 5.10. nikt nic nie napisał - oprócz mnie...

EDIT: NUMER ZGŁOSZENIA
03629185
STWORZONE
PT, 16 WRZ 2016 09:00 CET
ZAKTUALIZOWANE
Śr, 5 paź 2016 15:21 CET

UBI-Zuzu
10-20-2016, 03:44 PM
Odpowiedź powinna na Ciebie czekać w Twojej skrzynce. Serdecznie przepraszam za zwłokę.

Zuzu

cropky
10-21-2016, 06:52 AM
WOW.

Wreszcie jakiś kumaty odpisał - szacun dla Dominika. U mnie zaczęło działać już poprawnie.

UNK4SS - powiem jak to zrobiłem.

0. Odinstaluj uplay i zainstaluj go na nowo - zaloguj się na pełną wersję uruchamianą ze skrótu Uplay (ta wersja ze sklepem). Teraz zamknij Uplay

1. Wejdź do folderu zawierającego plik .exe gry na STEAM

http://t8.pixhost.org/thumbs/646/34815090_ashampoo_snap_2016-10-21_07h45m14s_003_.png (http://www.pixhost.org/show/646/34815090_ashampoo_snap_2016-10-21_07h45m14s_003_.png)

2. Teraz plik o nazwie RainbowSixGame.exe uruchom jako administrator

http://t8.pixhost.org/thumbs/646/34815089_ashampoo_snap_2016-10-21_07h44m34s_001_.png (http://www.pixhost.org/show/646/34815089_ashampoo_snap_2016-10-21_07h44m34s_001_.png)

3. Wyskoczy okno logowania Uplay, podaj login, hasło i zaznacz opcję aby pamiętał dane logowania.
4. Wyłącz grę, uplay, steam i ponownie odpał grę jako administrator z pliku RainbowSixGame.exe z z folderu Steam - powinno pamiętać dane logowania.Jeżeli tak jest to możesz grę zamknąć.
5. Teraz uruchom grę już normalnie ze skrótu Steam (steam://rungameid/359550\) i wszystko powinno działać. Czyli zalogować automatycznie.

Mam nadzieję, że u Ciebie też to tak zadziała.

PS. Jeżeli do poniedziałku nic tu już nie napiszę to znaczy, że problem rozwiązany i temat można zamknąć.