PDA

View Full Version : Heroes VI problem



Everlast100100
09-28-2016, 03:07 PM
Witam. Zakupiłem dzisiaj w wersji steam grę Heroes VI complete edition, czyli z dwoma DLC i samodzielnym dodatkiem.
Grę pobrałem, następnie zainstalowałem. Po czym ją uruchomiłem. Oczywiście gra zaczęła się aktualizować, następnie pojawiło się UPLAY. Już kiedyś miałem do czynienia z Uplay i zakładałem tam konto ale nie pamiętałem do Niego hasła, więc postanowiłem założyć nowe na szybko. Niestety przez nieuwagę podałem zły adres email, ponieważ napisałem @interia.pol zamiast @interia.pl. Na szczęście przy rejestracji nie jest wymagany kod który wysyłają email'owo, więc nawet na tym złym mailu się zalogowałem i loguje do tej pory.

Po założeniu konta, musiałem podać kod gry, podałem i Uplay sie uruchomił. No to włączam grę. Pojawia się menu główne gry i nic nie mogę włączyć. Żadna kampania nie jest dostępna, tryb potyczek również nie. Klikam "zawartość do pobrania" i okazuje się, że muszę wszystko pobrać wpisując jakieś kody. Skąd ja mam te kody wziąć skoro kupiłem grę na steam i dostałem tylko i wyłącznie jeden kod, ten który wpisywałem przy aktywowaniu gry w UPLAY?
Poza tym nawet gdy chciałbym jakiś kod wpisać, to piszę mi, że muszę się połączyć z internetem bo jestem offline. Jak offline, skoro mam połączenie z internetem, na steamie i uplay tez jestem online.

O co tu chodzi? Kupiłem oryginalną wersję gry a mam wszystko poblokowane a na dodatek nie mogę się połączyć z serwerami? A może ja coś zrobiłem źle? Proszę o odpowiedź, pozdrawiam.

UBI-Zuzu
09-28-2016, 03:15 PM
Cześć Everlast100100, witaj na forum!

Przykro mi, że doświadczasz takiego problemu. Spróbuj proszę reinstalacji / aktualizacji Twojego klienta Uplay. Gra wówczas powinna przestać pytać Cię ponownie o kod.

Zuzu

Everlast100100
09-28-2016, 03:34 PM
Chyba się nie zrozumieliśmy do końca. Gra mnie nie pyta o żaden kod. Wszystko się normalnie uruchamia do głównego menu gry, ale nie jest dostępna żadna opcja rozgrywki i gra tak jakby się nie łączyła z serwerami w ogóle.Są zawartości do pobrania, i podstawowa wersja gry i dodatki, można to kupić lub wpisać kod, lecz ja tych kodów nie mam. A kupowac nie zamierzam nawet bo już przecież kupiłem tę grę. Zrobię reinstal całego Uplay ale szczerze wątpie żeby to pomogło.

http://www.fotosik.pl/zdjecie/pelne/584f96376c70bbf1

http://www.fotosik.pl/zdjecie/pelne/98035d458bf6e3ad

http://www.fotosik.pl/zdjecie/pelne/3fce818539c5f360

http://www.fotosik.pl/zdjecie/pelne/b006a2ce1d3c2b8a


Zrobiłem 4 screeny z gry. Zrobiłem też reinstal Uplay ale nic nie pomogło.

UBI-Zuzu
09-28-2016, 04:16 PM
W takim razie doradzam kontakt w tej sprawie ze wsparciem technicznym, na tej stronie (https://support.ubi.com/pl-PL/) bądź telefonicznie: 22 306 00 63

Zuzu

Everlast100100
09-28-2016, 05:09 PM
No to właśnie z tej strony co mi podałeś/aś to trafiłem tutaj :)
Poczytałem trochę na STEAM i inni ludzie też mają problemy z CONFLUX z którym ich nie łączy, jakieś problemy z serwerem. Może tu leży problem i jak to naprawią to będę mogł pobrać zawartość gry za którą zapłaciłem, jeżeli tak się nie stanie to wtedy będę myślał co dalej. Co prawda za dużo się nie dowiedziałem ale mimo wszystko dzięki za odpowiedź. Pozdrawiam.

UBI-Zuzu
09-29-2016, 09:14 AM
Możesz zadać swoje własne pytanie do konsultantów wsparcia tutaj. (https://support.ubi.com/pl-PL) Nasi konsultanci wsparcia przyjrzą się sprawie i zobaczą, co można na to poradzić.

Zuzu