1. #1

    problem z wejściem do gry

    witam kupiłem grę jakiś trzy tygodnie temu i nie mogę grać bo gra się nie ładuje a dokładnie grę mam zainstalowaną odpalą ja i się ładuje po czym muszę nacisnąć dowolny klawisz po czym wyskakuje napis "Proszę zaczekać, trwa łączenie z serwerami Rainbow Six Siege"
    po chwili "Potwierdzanie i uaktualnianie playlist i właściwości"
    i na koniec "Tworzenie Oddziału..."
    no i w tej chwili pojawia się problem szstka obok napisw cały czas oznajmia ładowanie ale nic się nie dzieje gra nie chce się załadować nawet gdybym czekał godzinę gra i tak się nie ładuje nie mam pojęcia czy inni też tak mają czy tylko ja mam takie problemy jeśli ktoś jest w stanie mi odpowiedzieć to proszę o odpowiedź bo nie wiem co mam robić może ze cztery razy udało mi się wejść myślałem ze coś z tego będzie ale jest tragedia i coraz bardziej jestem przekonany że pieniądze wywaliłem w błoto
    Share this post

  2. #2
    UBI-Zuzu's Avatar Community Manager
    Join Date
    Oct 2015
    Posts
    1,910
    Cześć usmiech82, witaj na forum!

    Przykro mi słyszeć, że jest problem. Czy sprawdzałeś stabilność swojego łącza internetowego oraz czy wykorzystywałeś wskazwki ze strony naszego wsparcia?

    Zuzu
    Share this post

  3. #3
    tak wszystko zrobiłem co było tam do zrobienia pisałem też do Ubisoftu ale nie dostałem odpowiedzi do tej pory problem jest po stronie internetu to już wiem bo w innych miejscach niż mj dom łączy się idealnie w domu robiąc ruter z komrki też łączy sie idealnie problem jest tylko na moim łączu stacjonarnym dzwoniłem do dostawcy i poinformował mnie że oni niczego nie blokują a sprawdzając połączenie u nich wychodzi że wszystko jest ok ping około 30 a prędkość maksymalnie 50 mega może się wahać od 20 do 50 w zależności od pory ale więc nie mam pojęcia co mogę jeszcze zrobić bo nigdy nie miałem takich problemw z grą teraz idę do sklepu komputerowego i moją ostatnią szansą z tego co słyszałem jest nowy ruter zobaczymy bo ani Netia ani Ubisoft raczej mi nie pomoże jeśli sam se nie pomogę z tego co widzę
    Share this post

  4. #4
    a wiec już po sprawie załatwione już wszystko działa i dziękuję UBI-Zuzu za zainterseowanie
    Share this post

  5. #5
    I co kupienie nowego rutera pomogło? Mam ten sam problem ;/
    Share this post

  6. #6
    usmiech82: możesz podać rozwiązanie problemu bo nie tylko ty masz to samo ?
    Dzięki
    Share this post